cd ebb+flo – Urban magazine – 2003

KAFFE MATTHEWS, cd Eb + Flo(Annette Works/Mdos)
STEPHAN MATHIEU [FULL SWING]/DOUGLAS BENFORD [SI-CUT.DB],
[reciprocess : +/vs.] vol. 2 (Bip-Hop/Lowlands)

Lichtjes panikerend stopten we de in lichtroze tinten gehulde dubbelaar in onze cd-lader. De liner notes beloofden immers ruim 100 minuten live sampling and processing a theremin, the room and its feedback in performance. En dat leek ons niet meteen de allerspannendste optie… Het album werd in 2002 opgenomen in Perth, Wenen, Essex, London en Quebec. Kaffe Matthews is natuurlijk niet de eerste de beste. Ze is één van de actiefste, vrouwelijke artiesten in de elektronicawereld en werkte sinds ’96 alleen of nauw samen met onder meer Andy Moor van The Ex, Zeena Parkins, AGF, Mimeo, Sachiko M, Fennesz, Ikue Mori en tal van anderen. Op haar eigen label Annette Works bracht ze tot nu toe een vijftal solo-cd’s uit met een eigenzinnig kristalhelder en minimaal digitaal geluid met een organische bijklank. cd eb + flo is de zesde in de reeks. Bij nader inzien valt het allemaal best mee. Je moet hier als luisteraar natuurlijk wel voor open staan. Maar er zit genoeg variatie in de twee cd’s om je te blijven boeien. De eerste cd ‘eb’ begint vrij etherisch met het ijle geluid van een theremin en de manipulatie van gevonden objecten. Vanaf de tracks ‘she could’ en ‘get out more’ krijgt het geluid van Matthews een snerpende en hardere technoïde bijklank. Op het rustige ‘hallo vera’, het zacht zoemende ‘for mama’ en het kristalheldere ‘7 inches of glass’ wordt het geluidsniveau teruggeschroefd en worden onze oren gesmeerd met een warme en zacht zoemende stroom van ambientgeluiden. Het fragmentarische ‘some potential’ is de interessantste track van de eerste cd. Matthews speelt hier met het bevattingsvermogen van de luisteraar. Variatie en stilte, hoge en lage frequenties wisselen elkaar gedurende negen minuten op een spannende manier af. We vlogen ook netjes en vlotjes doorheen de tweede cd ‘flo’. Matthews volgt hier nagenoeg hetzelfde procédé als op de eerste cd. Warmbloedige en minimale tracks als ‘much room’, ‘corner’ en ‘mni’ refereren voor een stuk naar het werk van haar Japanse collega-muzikante Sachiko M, maar opvallend is dat Matthews meer variatie biedt in haar werk, wat het voor ons een stuk interessanter maakt. ‘in the dust’ en ‘dashes five’ bouwt ze bijna op naar een noisy finale. Net wanneer je denkt dat ze een structuur zal kneden uit de los aaneengeregen geluiden zet ze je echter op het verkeerde been. ‘in the dust’ dijt langzaam uit en gaat bijna ongemerkt over in de knetterende en deconstructieve nanoritmes van ‘chem trails’, dat meer dan een kwartier lang uit je boxen golft. Rustiger wateren zoekt ze op in de schemerzone van ‘boy with dog’ en het afsluitende ‘drop time’.

Aan het andere eind van het spectrum vinden we de alomtegenwoordige Douglas Benford en Stephan Mathieu, eveneens hyperactieve vertegenwoordigers van de experimentele elektronica. Reciprocess
+/vs. is een gloednieuwe reeks van samenwerkingsverbanden tussen verschillende artiesten, opgestart door het Franse experimentele label Bip_Hop in samenwerking met het Noord-Ierse Fällt. De eerste cd in de reeks bracht Komet samen met Bovine Life. Het tweede deel bundelt de krachten van Mathieu aka Full Swing met die van Benford alias Si-Cut.Db. Benford en Mathieu werken samen op zeven nummers. Mathieu neemt twee solotracks voor zijn rekening. Benford niet minder dan vier. Het resultaat is een boeiende confrontatie tussen deze twee coryfeëen van het elektronische experiment. Beide muzikanten hebben immers een totaal andere invalshoek. Mathieu staat eerder bekend om zijn minimale, compositorische musique concrète benadering. Als Si-Cut.Db maakt Benford al jaren experimentele techno met subtiele dubinvloeden. Het album start langzaam en statig met de korrelige sound van Mathieu aan zet. Het lijkt of de invloed van Benford doorheen de cd gaandeweg groeit. Vanaf ‘Jfm.Gen’ worden ook baslijnen, beats en ritmische invloeden geïntroduceerd. Glasheldere productie en schitterende opbouw ook op ‘Cond.verge’, dat knisperend van start gaat maar dan uitgroeit tot een wel heel erg originele dubby technotrack. ‘Chlorine.Gen’ daarentegen lijkt wel de soundtrack voor een brobbelend, chemisch bad. Zo’n samenwerking is altijd een dubbeltje op zijn kant maar de spanning wordt hoog gehouden op het dreigende en bijna orkestrale ‘Divpops.Stage’. Lichtvoetiger gaat het eraan toe op het dansbare ‘Medium.Lane.Gen’ en op het conventionele ‘Nearsighted.Gen’, twee solotracks van Benford. Op ‘Novecento.Avocado’ proberen de heren het tot algemene tevredenheid nog éénmaal samen met een wel heel aantrekkelijk resultaat: een onweerstaanbare dubbaslijn op een bed van knetterende, microscopische elektronica.