Velsmakende Kaffe – Arild R. Andersen

KAFFE MATTHEWS
Blå Publikom: Ca 180
Aktuell CD: Bea
Fiolinist med sans for Iydskulpturer

Hun regnes i dag som en av Englands fremste utØvere med live-sampling som virkeområde. Kaffe Matthews prosesserer lyd. Hun benytter bearbeidingssystemet LiSa (Live Sampling) og kan få fiolinen sin til å høres ut som alt annet enn en fiolin. Man kan kanskje si at Kaffe Matthews produserer elektronisk musikk mer enn hun spiller et tradisjonelt instrument i vanlig forstand.

Hun har for vane å legge ut mikrofoner som gjemmes blant publikum, eller hun plasserer dem utenfor konsertlokalet.Før denne konserten knyttet det seg en viss spenning til om hun ville trekke inn Iyden fra ærverdige Akerselva som gjør en sving rett utenfor Blå. Tidligere har Matthews gjemt mikrofon i vaser plassert på bord i nærmeste bar i nabolaget, og benyttet lydene den fanget opp, som elementer i sine sound-scapes. I kveld er skillet mellom scene og saldelvis utvisket. Vi kan alle være utvalgte til å inngå som deler av musikken. Det er en nokså massiv vegg artisten setter opp foran oss fra start, men den er absolutt gjennomtrengelig. Tenk deg en blanding av moderat flystøy og sommerlig sang fra siriss, så er du inne i et av Kaffe Matthews’ rom. Men hun lar deg ikke bli på samme sted lenge! Rytmiske figurer med langsom omdreiningshastighet avløses av raskt roterende og gnissende Iyd. Lydslektninger av skrivemaskinklapring og maskingeværsalver farer forbi mens et underliggende åndedrett binder bruddstykkene sammen. Men hvor er publikum i dette Iydbildet? De skjulte mikrofonene gir oss en plass i miksen, men vi er fordreid til det ugjenkjennelige.

Kaffe Matthews lever seg inn i Iydverket og Iytter intenst for å høre om noe mangler. Først mot midten av konserten løfter hun instrumentet sitt opp mot kinnet, og i annen del anvender hun noe konvensjonell fiolinlyd. Det er spennende å følge artistens bevegelser, og selv om jeg kunne ønsket meg noe mer dynamikk til tider, så klarer Matthews å pirre sansene så det holder. Det hun gjør, er ikke nytt. Det gir på minnelser om utævere som Elliot Sharp, This Heat, Bob Ostertag og flere andre fra den store Iydmanipulerende familien. Etter om lag en time takker Kaffe Matthews for seg. Porsjonen har vært akkurat passe stor. Arild R. Andersen

by Arild R. Andersen
Oslo Independent
Oslo, Norway